De Russische president Vladimir Poetin stelt dat het economische isolement van Rusland gunstig uitpakt. Poetin claimt dat Rusland op koers ligt om een van de meest prominente groei-economieën ter wereld te worden, ondanks de voortslepende oorlog in Oekraïne.

Tijdens een zakenforum in Moskou afgelopen week, gaf de Russische president aan dat de economie van het land naar verwachting met 3,5 procent zal groeien dit jaar, na in 2022 met 2,1 procent te zijn gekrompen.

“Op dit moment is ons nationaal inkomen al hoger dan dat het was voor de westerse sanctieaanval”, zei Poetin in een toespraak. Hij benadrukte daarbij ook de veerkracht van de economie van Rusland, tegen het licht van de westerse sancties. Die hebben Rusland afgesneden van een aanzienlijk deel van de wereldwijde handel en geldstromen.

Hoewel sommige economen beweren dat Rusland verlamd is geraakt door alle beperkingen die het Westen heeft opgelegd, zegt Poetin dat zijn land op weg is een economische groeihub te worden.

"De wereld is in een fase van radicale veranderingen en serieuze beproevingen terechtgekomen, niet alleen voor specifieke bedrijven en sectoren, maar ook voor hele landen en regio's", zei Poetin in zijn toespraak. "Alleen een sterk, stabiel, en ik benadruk, soeverein land kan deze fase succesvol doorstaan om een van de groeihubs te worden van de nieuwe wereldeconomie."

Rusland verhoogt militaire uitgaven fors

Ook het Russische begrotingstekort wordt volgens Poetin kleiner, terwijl de westerse economieën verslechteren. "Zij rusten op hun lauweren, na zo lang gewend te zijn geweest aan monopolies en exclusiviteit, gebrek aan realistische alternatieven en aan de gewoonte om niks te veranderen, dat het archaïsch begint te worden".

Experts zeggen dat de recente opleving van de Russische economie grotendeels te danken is aan de sterk toegenomen investeringen in defensie: Poetin heeft onlangs getekend voor de allerhoogste militaire begroting ooit van Rusland voor het fiscale jaar 2024.

Toch wordt Rusland geteisterd door een reeks economische problemen, waaronder ernstige personeelstekorten en hoge inflatie, waarvan zelfs Poetin heeft toegegeven dat die te hoog is voor de zakenwereld.

Volgens twee onderzoekers van de Amerikaanse Yale-universiteit is er bij de positieve statistieken over de Russische economie hoogstwaarschijnlijk sprake van 'cherry-picking'. Zij stellen dat Moskou zich op moet maken voor een veel zwaardere toekomst dat Poetin wil doen geloven. Statistieken die onder de radar blijven, geven juist aan dat de Russische economie aan het imploderen is, zeiden ze eerder tegen Business Insider. 

Russische bestuurders benadrukken van hun kant de economische kracht van het land, terwijl de oorlog in Oekraíne voortsleept en de westerse sancties blijven.

LEES OOK: De economie van Rusland wordt zó afhankelijk van China, dat Poetin eigenlijk steun nodig heeft van de VS – maar dat zal hij nooit toegeven, volgens een strategisch analist